Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Σπανακόπιτα της στιγμής στο τηγάνι, χωρίς φύλλο


Σπανακόπιτα της στιγμής στο τηγάνι, χωρίς φύλλο


(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)


Αντί για σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4-5 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες. Τα μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο.

Μη σας προβληματίζει η ποσότητα του σπανακιού. 
Είναι αρκετή για τέσσερα άτομα.

ΥΛΙΚΑ

40 ml ελαιόλαδο
300-350 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο. Για ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμο, συσκευασμένο καθαρισμένο σπανάκι που θα βρούμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και σε μανάβικα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε καρέ)
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ φλ. άνηθο (όχι τα κοτσάνια) ψιλοκομμένο
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το αυγό με το γάλα, το μπέικιν, το αλάτι, το πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας το αλεύρι, τον άνηθο και το κρεμμύδι. Φτιάχνουμε χυλό και στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου περίπου 28 εκ.) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μίγμα του χυλού και αφήνουμε να ψηθεί για 4-5΄ έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.
Καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε να γυρίσει η πίτα με την ψημένη πλευρά προς τα πάνω και την αδειάζουμε πάλι στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για άλλα 4-5΄ και από την άλλη πλευρά, και σερβίρουμε τη σπανακόπιτα στιγμής ζεστή.


Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με τυρί φέτα, κάποιο αλλαντικό και φρέσκο ψωμί.
Πηγή: gastronomos.gr / Νίκη Χρυσανθίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου